Ydinvoimaa, kiitos!

Eduskunta teki tänään kauan odotetun päätöksensä ydinvoimasta. Suomeen aiotaan vuoteen 2020 mennessä rakentaa kaksi uutta ydinvoimalaa, toinen rakennetaan Olkiluotoon neljänneksi reaktoriksi ja toinen, taas kokonaan uutena voimalana Pohjois-Suomeen joko Pyhäjoelle tai Simoon. Tämä on todella hyvä uutinen muutaman seikan takia. 1. Suomi tulee olemaan ensimmäistä kertaa sotien jälkeen omavarainen sähköntuotantonsa kanssa, eli me tuotamme vähintään sen verran sähköä mitä itse kulutamme ja 2. Suomi pystyy myös viemään sähköä ulkomaille. Ensimmäinen ydinvoimala tuottaa noin 70% siitä sähköstä minkä tällä hetkellä tuomme ja toisen tuotannosta taas jää 40-70% vientiä varten!

Ydinvoiman viennin kanssakin harjoitettu pelleily saadaan varmasti tuohon mennessä loppumaan. Nythän eduskunta on kieltänyt pysyvän viennin, lähinnä miellyttääkseen vihreitä hallituskumppaneitaan.

Nykyajan ydinvoiman turvallisuus on huippuluokkaa, ydinonnettomuudet on länsimaissa saatu suhteellisen harvinaisiksi ja niiden vaikutukset rajattua kauttaaltaan voimalaitoksen sisälle: yhdessäkään tapauksessa onnettomuudella ei tunneta ympäristö- tai terveysvaikutuksia laitoksen ulkopuolella. Lisäksi ydinreaktorin tuottamasta ydinjätteestä ei tulevaisuudessa tarvitse huolehtia. Voimaloiden ydinjäte aiotaan sijoittaa loppusijoituspaikaksi valittuun Eurajoen Olkiluodolle. Tälle ei kuitenkaan tulevaisuudessa tule olemaan tarvetta, koska ydinjätettä voidaan käyttää polttoaineena hyötöreaktorissa.

Hyötöreaktorien kehittäminen alkoi 1946 Yhdysvalloissa, tasainen kehitys saavutti huippunsa 1980-luvun alkuun tultaessa ja useissa maissa oli käynnissä ohjelmia prototyyppi- ja kaupallisen koon nopeita hyötöreaktoreja varten. 1990-luvulla kiinnostus teollisuusmaissa laimeni poliittisen painostuksen takia ja vuosikymmenen loppuun mennessä useat maat olivat sulkeneet tärkeimmät hyötöreaktorinsa. Suurimpia hyötöreaktorien vastustajia olivat länsimäiden vihreät liikkeet.

Ei pidä myöskään unohtaa sitä, että ydinvoima on tämänhetkisistä erergiatuotannoista kaikista puhtainta energiaa, eli se tuottaa vähemmän kasvihuonekaasuja kuin tuuli-, vesi-, ja aurinkovoima. Maat joilla on eniten ydinvoimaa suhteessa muihin energiatuotantomalleihin tuottavat siis luonnollisesti myös vähiten kasvihuonekaasuja. Nämä kaikki yllä mainitut asiat huomioon ottaen onkin erikoista, että ydinvoimaa vastustetaan kaikista hanakimmin juuri vihreiden riveistä. Ei ole mitään syytä olla rakentamatta lisää ydinvoimaa.

Kokonaisuutena koko ydinpolttoainekierto, jopa ilman hyötöreaktoria, aiheuttaa vähemmän ympäristövaikutuksia ja henkilövahinkoja suhteessa tuotettuun energiaan, kuin fossiilisten polttoaineiden käyttö ja monet uusiutuvat energianlähteet.

Joten kyllä, kyllä kiitos ydinvoimalle!

Advertisement

Tietoja Veli

Suomalaisten etua, sananvapautta ja suoraa demokratiaa ajava nuori poliitikko Hämeen vaalipiiristä. Näytä kaikki artikkelit kirjoittajalta Veli

5 responses to “Ydinvoimaa, kiitos!

 • annika

  Sen vain sanoisin, että ydinvoima ei ole eikä tule olemaan kotimainen energianlähde, koska ainakaan vielä ei Suomessa ole uraanikaivoksia, eikä toivottavasti tulekaan. Ydinvoiman kotimaisuutta vähentää myös ulkomainen työvoima, jolla voimalat rakennetaan. Suomesta ei siis tule energiaomavarainen, jos ydinvoimaan tarvittavat ainekset (ja työvoima) roudataan muualta – pikemminkin entistä riippuvaisempi.

  • Veli

   Erillistä uraanikaivosta ei tarvita. Uraani voidaan ottaa rikastusprosessissa talteen muiden hyötymineraalien ohella. Esimerkiksi Talvivaaran kaivos Sotkamossa voi valmistaa ydinvoimalan polttoainetta vuodessa kahdelle reaktorille. Hyötöreaktori taas valmistaa itse oman polttoaineensa.

   Optimaalista omavaraisuuden kannalta olisi myös tietenkin käyttää kotimaista työvoimaa reaktorien/voimaloiden rakentamisessa ja uskonkin näin tehtävän.

 • annika

  Miksi uskot niin tehtävän? Olkiluoto 3 on rakennettu pääasiassa ulkomaisin voimin.

  • Veli

   Ongelmia, laittomuuksia ja viivästyksiä sielä on sen takia ollutkin. Suurtyöttömyys painostaa myöskin kotimaisen työvoiman käyttöä. Nämä seikat huomioon ottaen olisi siis loogisinta käyttää kotimaista työvoimaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: