Yleltä on tullut nyt vähän aikaa ilmeisesti uusintoina Suuret suomalaiset -sarja. Se on dokumentaarinen sarja jossa eri kertojat kertovat suomalaisista, jotka ovat vaikuttaneet tavalla tai toisella Suomen, suomalaisen kulttuurin ja elämäntavan syntymiseen, selviytymiseen ja kehittämiseen. Viimeiset kolme jaksoa mitä katsoin kertoivat Aleksis Kivestä, C.G.E. Mannerheimista ja Adolf Ehrnroothista. Nämä jaksot pistivät ajattelemaan, mistä on tultu nykyiseen tilanteeseen. Aleksis Kivi kertoi rehellisesti suomalaisuudesta ja tunnusti(sen aikaisesti radikaalisti), että kaikki ovat tasa-arvoisia. Kivi ei pyrkinyt Runebergin tavoin ylistämään suomalaisuutta, vaan kirjoitti siitä mitä suomalaisuus oli.
Mannerheim taas uskoi vapaussodan aikoihin, että suomalaisten täytyy itse sotia oma vapaussotansa, hän jopa suuttui kun kuuli hallituksen pyytäneen Saksan apua punaisten voittamisessa. Helpolla saatua ei osaa arvostaa, niin kuin arvostetaan sitä minkä edestä on tehty suuri uhraus. Voitonparaatissa Mannerheim esitteli pelkästään suomalaisia sotilaita. Talvisodan aikaan, Mannerheim sanoi, ”Suomen uljaat sotilaat! Ryhdyn tähän tehtävään, jolloin vuosisatainen vihollisemme jälleen hyökkää maahamme. Luottamus päällikköön on onnistumisen ensimmäinen ehto. Te tunnette minut ja minä tunnen Teidät ja tiedän, että jokainen Teistä on valmis täyttämään velvollisuutensa aina kuolemaan asti. Tämä sota ei ole mitään muuta kuin Vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös. Me taistelemme kodin, uskonnon ja Isänmaan puolesta.” Mannerheim ei voinut yksinkertaisesti olla valamatta uskoa ja rohkeutta sotilaisiin. Miten kävisi nykyään, kun suomalaista sotilasta ei pidetä arvossaan, suomalaista miestä haukutaan julkisesti lehdissä juntiksi, perunanenäksi, rasistiksi ja Suomea takapajulaksi ja sisäsiittolaksi.
Adolf Ehrnroothilla oli myös suuri usko Suomeen, suomalaisuuteen ja suomalaiseen sotilaaseen. Ehrnrooth uskoi sotilaisiin niin paljon, että ei ikinä johtanut sotilaitaan mistään muualta kuin edestä. Ehrnrooth oli aina rintamalinjalla ja valoi näin uskoa ylivoimaisen vihollisen edessä olevaan suomalaiseen sotilaaseen. Sotien jälkeen Ehrnrooth näki, ettei sodassa kovaa hintaa maksaneita veteraaneja pidetty siinä arvossa mitä he ansaitsivat. Koko loppuelämänsä hän tekikin toisen merkittävän tekonsa, eli piti veteraanien asiat pinnalla ja valoi Suomen nuorisoon uskoa suomalaisuudestaan. Tony Halme pyrki omalla tavallaan ilmeisesti jatkamaan tätä. Kuka valaa nyt uskoa Suomen nuorisoon ja ajaa veteraanien asiaa. Milloin mistäkin saamme nyt lukea, että Suomi on paska maa. Suomessa on kylmää ja koleaa eikä tänne halua tulla kukaan. Suomalaiset on junttikansaa ja suomalaisuutta ei ole edes olemassa, keksitty juttu, ruotsalaiset keksivät. Veteraanit olivat murhaajia, nykysotilas ei pysty mihinkään, ylipainoisia huonokuntoisia kaikki ja muutenkin asehulluja fanaatikkoja.
Mihin Suomi on menossa, kun ei ole Kiveä, Mannerheimiä, eikä Ehrnroothia? Minä kyllä luotan kansaani ja suomalaiseen sotilaaseen, mutta en luota pätkääkään valtioni päämiehiin, eikä päämiehetkään luota meihin. Rahvasta ollaan, juntteja, rasisteja, peräkammarin perunaneniä. Viisaita isänmaallisia kansaansa uskovia miehiä ja naisia tarvitaan juuri nyt. Nykypäättäjistä ei tähän tehtävään ole. Jos nyt jouduttaisiin talvisotaan, itsenäisyyttä tuskin säilytettäisiin. Tuskin valtion päämiehet näin haluaisivatkaan, unelmahan se heille olisi päästä osaksi suurta ja mahtavaa Neuvos.. Venäjää. Ja kuka näitä nykyisiä päämiehiä edes haluaisi puolustaa? Minua ei ainakaan paljon motivoi lähteä rintamalle kuolemaan sen takia, että joku minua ja kansaani koko elämänsä haukkunut poliittinen broileri saisi pitää jalkansa karhuntaljalla takkatulen ääressä kaviaaria syöden. Perkele.
Lopetan kirjoitukseni Adolf Ehrnroothin sanoihin, ”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.”
Kunnia heille, jotka sen ansaitsevat.
7 tammikuun, 2011 at 08:52
Ihan vain tarkennuksena, että oikeastaan kaikki termit pl. Sisällissota ovat virheellisiä. Kansalaissota ei käy, koska sodassa oli ulkomaalaisia sotilaita molemmin puolin (punaisilla venäläisiä, valkoisilla ruotsalaisia ja saksalaisia). Vapaussota ei ole pätevä, sillä Suomi oli itsenäinen maa ja Venäjän hallitus oli tunnustanut itsenäisyyden, joten itsenäisyyttä ei saatu sotimalla.
Tuosta Mannerheimin Talvisodan aikaisesta kommentista joku enemmän historiaan perehtynyt väitti televisiossa, että se alkuun aiheutti hyvin paljon kränää rintamamiehissä, joista noin puolet olivat punaisten jälkeläisiä.
Muutenkin itte nostaisin rauhanmiehet aina sotilaiden eelle 🙂
7 tammikuun, 2011 at 09:56
Termien virheellisyydestä voidaan olla montaa eri mieltä ja viimeiseen väittämään kaipaisin lähdettä.
7 maaliskuun, 2011 at 21:55
”Vapaussota ei ole pätevä, sillä Suomi oli itsenäinen maa ja Venäjän hallitus oli tunnustanut itsenäisyyden, joten itsenäisyyttä ei saatu sotimalla.”
Ehkäpä sodittiinkin itsenäisyyden ja vapauden säilymisestä.
9 tammikuun, 2011 at 09:37
Kuten luit, niin kyseessä oli jonkun historiantutkijan arvio tuosta puheesta.
Ja ei kyse ole mielipiteistä tuossa termien kohdalla, sillä ihan fakta on se, ettei silloin voi puhua vapaussodasta jos kyseessä ei ole mikään itsenäisymistaistelu.
Valkoinen puolihan myi Suomen Saksan vasalliksi ja sen toteutumisen esti vain saksmannien romahdus. Siis vapaussodasta voidaan puhua vain siinä valossa, että punaiset sotivat itsenäisen Suomen puolesta.
9 tammikuun, 2011 at 15:26
Hyvin mielenkiintoinen näkökulma jota en lähde allekirjoittamaan. 😀
9 tammikuun, 2011 at 23:37
No kannattaa muistaa, että Suomi oli Talvisodan syttyessä edelleenkin poliittisesti jakautunut ja vanhat kaunat elivät pitkään sen jälkeen, aina 1960-luvulle saakka.
Puheet kansallisesta yhtenäisyydestä ovat muutenkin liioiteltuja. Sama tutkija sanoi, että punaisista kodeista olleiden suurimpia motivaationlähteitä sotiessa oli halu näyttää, että ovat vähintään yhtä hyviä sotilaita kuin valkoisista kodeista olevat.
9 tammikuun, 2011 at 23:59
Joopa joo. Esitä lähteesi.
10 tammikuun, 2011 at 09:20
Ai lähde asialle, kun kuulen jonkun arvion telkkarista?
Voi ihan tosissaan mennä takas sinne sille ajalle ja miettiä, millainen yhteiskunta Suomi oli tuolloin. Kaikkea muuta mitä nykyään.
10 tammikuun, 2011 at 23:02
Mikä oli ohjelman nimi ja kuka arvion ohjelmassa esitti?
11 tammikuun, 2011 at 14:43
Joku Talvisotaa käsittelevä dokkari se oli, ukkoa en muista kuka sen arvion esitti.
Itte näkisin suurimmaks syyks talvisodassa selviämiseen sen, että lapualaiset lopetti työläisten pahoinpitelemisen.
9 tammikuun, 2011 at 09:39
Itsenäisyyttä ei ole siis saavutettu sotimalla, mutta se on meinattu menettää sotimalla useamman kerran.