Portugali – mikä ihmeen kynnyskysymys?

Välittömästi vaalien jälkeen lehdet ympäri Suomea rupesivat spekuloimaan, kuinka persut joutuisivat kääntämään takkinsa Portugalin avun takia. Lehdistöltä jäi toki huomaamatta, että näin joutuisi tekemään myöskin SDP, josta ilmeisesti tahattomasti tai tyhmyyttä kyseinen kynnyskysymys ja takinkääntökohahdus johtuikin. Katsokaas kun tällä hetkellä kolmesta suuresta vain yksi, eli Kokoomus, kannattaa Portugalin auttamista.

Eli toisin sanoen, jos Portugalin paketista tulisi todellisesti kynnyskysymys, niin Kokoomus joutuisi kokoamaan hallituksen niiden puolueiden kanssa, jotka tätä pakettia kannattavat. Nämä puolueet ovat Kokoomuksen lisäksi Keskusta, Vihreät ja RKP. Siis edelliset hallituspuolueet. Näiden yhteenlaskettu paikkamäärä eduskunnassa olisi 99/200. Tämä hallitus ei saisi edes puolta kaikista paikoista, joten se hajoaisi jo ennen syntymäänsä.

Tämän jälkeen hallitusneuvottelut aloittaisi SDP, joka todennäköisimmin ottaisi Perussuomalaiset heti kättelyssä kaverikseen. Seuraavaksi sitten ruvettaisiin kyselemään niiltä Kokoomuksen sediltä ja tädeiltä, että mitenkä muuten teillä tuo kanta olikaan tuohon Portugalin avustukseen? Ilman Kokoomusta ei se vahva kyllä sitten tämäkään jengi olisi. 101/200 paikkaa tulisi kaikille pakettia vastustaville puolueille, eli persujen ja demareiden lisäksi KD:lle ja Vasemmistoliitolle.

Kysytäänpä siis. Mikä ihmeen kynnyskysymys? Kyllä se nyt vaan näyttäisi siltä, että juuri Kokoomus joutuu kääntämään takkinsa ja hyppimään Perussuomalaisten, että SDP:n pillin mukaan. Yhdessä nämä kolme puoluetta saisivat 125/200 paikkaa, joka riittäisi semivahvan hallituksen muodostamiseen. On vaikea sanoa, mitä muita puolueita hallitukseen vielä tulisi, jos tulisi. Epäilen että esimerkiksi Vasemmistoliitto voisi mahtua sinne, mikä sopii allekirjoittaneelle, tavallaan.

Tukipaketti tullaan siis mitä todennäköisimmin kaatamaan. Pienen varauksen toki jätän sille, että SDP tai Perussuomalaiset tosiaankin kääntäisivät takkinsa, mutta ainakin näin eduskuntapaikkamatemaattisesti, se olisi todella typerä veto. Lisäksi se olisi todella typerä veto seuraavia kunnallisvaaleja 2012 ja eduskuntavaaleja 2015 silmällä pitäen. On vaikeata kuvitella, että kumpikaan näistä puolueista tekisi moista poliittista itsemurhaa.

Kaikista parhaiten asiasta toki puolueet selviäisivät, jos Portugalin avusta järjestettäisiin sitova kansanäänestys. Näin kaikki puolueet voisivat pestä kätensä paketista päättämisestä, antaa vallan kerrankin kansalle ja näin myöskin näyttää oikeasti demokratiaa ajavilta puolueilta. Tämä olisi win-win tilanne sekä puolueille, että kansalle. Että mitenkä on, puolueet, rupeeko se suora demokratia näyttämään houkuttelevalta sieltä eduskunnastakin käsin?

Advertisement

Tietoja Veli

Suomalaisten etua, sananvapautta ja suoraa demokratiaa ajava nuori poliitikko Hämeen vaalipiiristä. Näytä kaikki artikkelit kirjoittajalta Veli

4 responses to “Portugali – mikä ihmeen kynnyskysymys?

 • jani rantala

  Yksi hyvä kompromissi voisi olla että Suomi maksaisi suhteessa saman verran. mitä sillä on lainoja elikkä summa tippuisi noin 90%

  Hittolainen 6 viikkoa tuli saikkua.

 • jani rantala

  Jep ja kipsi jalassa

 • saagelsson

  hippasen myöhäinen kommentti, tormäsin arvon herran blogiin juuri nyt.

  Tää seuraava on pelkkää arvailua mutta IMO ei mene foliohattuiluun ja olis uskottavaa:

  Portugali voipi hyvin olla kynnyskysymys kokkareille jos ne ovat pankkiirikavereidensa kanssa tehneet salaa lehmänkauppoja ja sikäli jo luvanneet kansakunnan massit päin vittua menneen keinottelun paikkailemiseksi. Nyt ovat sitten kusessa.

  Olen jokseenkin varma että Soini on saastainen opportunisti (ei sillä, niin ovat muutkin puoluepamput. ja persuviha ei liity koska mulla sitä ei ole, esim. Halla-ahoa diggailen kyllä) mutta se on ihan liian fiksu ruvetakseen pettämään vaalilupauksia. Persujen kannattajat liikkuvia äänestäjiä, lähtevät aika helposti vittuun jos puolue alkaa hillumaan ei-toivottavasti.

  Toivon kovasti että SDP noudattaisi samaa linjaa, kuseen nekin siitä nimittäin kannattajiensa kanssa joutuisivat mutta toisaalta demareita äänestetään enemmän ns. tavan vuoksi, eivät välttämäti joudu siinä määrin tilille teoistaan. Mutta siltikin villisti pyörivä takki kostautuu ensi vaaleissa.

  SDP + Persut + Vasemmistoliitto + krisnut kuulostaa minusta parhaalta kombolta mitä hallitukseen tässä tilanteessa saisi. Vähemmän todennäköisiä Suomen myyjiä eivätkä niin intsinä myöskään köyhiä kyykyttämässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: